Up next in our future #5: Jose Fransico

In deze episode van up next in our future gaat het over Damiano, beter bekend als Jose Fransico. Jose Fransico is een 20 jarige jongen die zich bezig houdt met graphic design. Hij maakt logo's, ontwerpt kleding, custom cv's, maakt flyers en noem het maar op. We gaan het hebben over zijn carrière tot nu toe en wat hij hoopt te bereiken.
1. Hoe ben je in het graphic design wereldje gekomen?
Voor mijn opleiding als graphic designer deed ik een management opleiding, accountmanager, maar ik zag na een jaartje dat het niks voor mij was. Ik ben toen een niveau lager gaan doen zodat ik sneller klaar was met mijn opleiding. Tijdens die opleiding was ik al bezig met kleding ontwerpen en had ik veel ideetjes in mijn hoofd, maar omdat ik niet eens wist wat een vectorbestand was schoot het niet echt op. Toen ben ik dus een opleiding gaan volgen als graphic designer. Ik heb toen veel geleerd van de programma's en heb ik veel in mijn vrije tijd geoefend. Shoutout naar ROC for learnin' me all that stuff tho!

2. Is dat ontstaan door passie of omdat je niet wist wat je wilde doen na je middelbare school?
Nou, zoals ik net al zei was ik al bezig met kleding ontwerpen dus ik heb het altijd al leuk gevonden. Sinds ik me kan herinneren was ik ook altijd aan het tekenen. Het eerste moment dat ik dacht 'ey ik moet serieus nadenken om van dit vak mijn werk te maken' was toen iemand een tattoo had gezet van iets wat ik had getekend. Dat gaf me echt een tof gevoel.

3. Wie zie je als je inspiratie bron?
Pffoe, inspiratiebron.... Tja, ik ga je eerlijk zeggen; Ik ken gewoon geen 1 grafische ontwerper behalve een paar vrienden waarmee ik op school zat. Mijn inspiratie komt eigenlijk meer vanuit de muziek die ik luister en dingen die ik dagelijks zie. Ik loop vaak in de stad om bijvoorbeeld kleding of sneakers te kopen, maar 8 van de 10 keer kom ik gewoon met lege handen thuis omdat ik alles gewoon dying vindt. En ik denk dat ik daar mijn inspiratie uit haal. Dat ik juist altijd iets anders wil doen of creëren dan dat mainstream is in de zoveelste hype waar we ons in bevinden. Kleding ontwerpers haal ik meer uit dan grafische ontwerpers. Zoals Supreme, iedereen wilt Supreme of wilt ze nadoen en dat vind ik gewoon het tofste wat je kan bereiken in die wereld. Er is trouwens wel een graphic designer die ik tof vind en dat is Stikstok. Dat is een vriend van mijn oom en wacht eigenlijk nog steeds op de dag dat hij mij gaat connecten dus ik hoop dat hij dit leest. Shoutout naar Stikstok man!

4. Zijn er nog mensen of merken waar je echt graag een logo voor zou willen maken?
Hmmm best wel veel eigenlijk. Ik wil eigenlijk de graphic designer zijn die gewoon bekend is als DE designer. Dat mensen een logo zien en denken van 'dat heeft die guy gemaakt'. Maar het tofste lijkt me wel om kledingdesigns te maken voor Supreme, Palace, Nike en al dat soort merken. Wow en Travis Scott!! Ik zou zelfs geld toegeven om iets te mogen maken voor hem. Zijn manier van performen en de manier waarop hij zich uit door de muziek vind ik echt dope. Ik heb denk ik wel elk interview van hem gezien en gelezen. En elke keer denk ik weer van 'deze guy is amazing'. Zo underrated zijn en nu is hij gewoon een icoon in de Hip-Hop scene. Lifegoals for real bruhbruh....

5. Op welk werk van jezelf ben je het meest trots?
Ik heb nog niet zo heel veel werk. Ik ben ook net een paar weken klaar met school, dus nu heb ik wel tijd om meer te doen. Ik heb wel een logo gemaakt voor een voetbalschool: SportCombo Almere. Ik ben toevallig de eigenaar van het bedrijf, samen met mijn vader. Verder vond ik het tof om tijdens mijn stage bij Ben-G mee te helpen aan projecten zoals PopUp-Stores. Ik wil nog wel een shoutout doen naar Tim van Ben-G man, thanks voor de free clothing. Ohja, ik heb ook een tijdje terug een shirt ontworpen, dat was een spoof van Palace. Daar heb ik wel wat geld mee verdient. 

6. Wat is voor nu je doel?
Voor nu is mijn doel een baan vinden, want ik krijg geen studiefinanciering meer hahaha. Dus als er een winkel is of iets in die richting, die nog mensen nodig heeft, hit me up: 06-30hotlinebling. En natuurlijk blijf ik aan mijn portfolio werken en zoveel mogelijk projecten binnen halen. Als graphic designer ben je eigenlijk een artiest. Een artiest moet in het begin ook al z'n kansen grijpen om z'n muziek te pushen, desnoods mixtapes in Happy Meals stoppen. Zo moet ik ook nu gewoon al mijn werk pushen en promoten zodat mijn naam groter wordt. Het is soms taai, maar soms moet je zelfs dingen for free doen als je ziet dat je daardoor kan groeien. Het is gewoon veel investeren en geduld hebben. Hard work pays off. Dat zeggen ze allemaal maar het is echt true. 


7. Wat hoop je later te bereiken met je designs?
Mijn doel is om van mijn hobby mijn werk te maken. Zoals ik al eerder zei wil ik gewoon die guy zijn die je linkt aan graphic design. Als jij bijvoorbeeld een logo ofzo nodig hebt en je vraagt aan een bekende: Ken jij iemand die logo's maakt? Dan moet diegene gewoon zeggen: IamJoseFransico, Jose Fransico of Damiano.... hoe je me ook noemen wilt. Daarom ben ik gewoon chill met iedereen en erg down to earth. Ik kan niet tegen mensen die denken dat ze heel wat zijn omdat ze een talent hebben. Mensen kunnen me altijd wat vragen en dan zoeken we altijd naar een oplossing. At the end of the day gaat het erom dat ik een nieuwe klant erbij heb en dat hij/zij niet naar iemand anders gaat voor hetzelfde product. 

8. Zijn er mensen met wie je graag een keer mee zou willen samenwerken?
Stikstok is dus wel iemand waarmee ik iets samen zou willen doen, het lijkt me ook erg leerzaam om met iemand samen te weken die verder is in het vak dan ik zelf. Daarnaast support ik iedereen die een creative mind heeft. Vooral mijn generatie nu. Vroeger waren artiesten best wel oud, niet echt oud, maar gewoon echt al volwassen. En nu zie gewoon dat in de muziekwereld de artiesten steeds jonger zijn en dat vind ik tof. Dat jongeren iets doen wat ze leuk vinden en daar hun brood mee willen verdienen. Dus iedereen die denkt dat hij/zij een graphic designer nodig heeft om zijn/haar doelen te bereiken is welkom bij mij. Zoals ik al zei ben ik erg chill dus het maakt echt niet uit wat je doet!

9. Waar baseer je je designs op?
Mijn designs verschillen erg van elkaar. Ik ben zelf erg creatief dus alles wat ik mijn hoofd bedenk maak ik. Ik leg soms links tussen dingen waar andere van denken 'hm okeeeee', maar dan weet ik dat ik iets doe wat ze niet eerder hebben gezien en dan ben ik blij. Aan de andere kant heb ik ook wel is wat ontworpen voor serieuze bedrijven, dus maak ik ook zakelijke strakke designs. Daarom is mijn logo ook simpel en strak. Ik kan natuurlijk niet met een hele kleurplaat aankomen bij een groot en serieus bedrijf. Ik vind het natuurlijk het tofst om aan projecten te werken met een urban cultuur, daar voel ik me het prettigst bij en ben ik erg vrij in. 


10. Hoe ga je om met mensen die je werk niet waarderen?
Als ik kritiek krijg kijk ik eerst naar wie het zegt en waar het op is gebaseerd. Als het een suffe guy is die zelf niks uitvoert kan het me weinig schelen wat je zegt of vindt. Maar als er een goeie basis is om mij kritiek te geven neem ik dat graag op in mezelf want daar kan ik alleen maar beter van worden. En je hebt altijd misgunners maar ik ben niet een jongen die snel op zijn tenen is getrapt dus aan haat verspreiden en ruzie maken doe ik niet aan. Ain't got time for these childish games. Ik chill met je als ik je mag en je positief bent, thats it. Meer vraag ik niet van mensen tho. 

11. Heb je tips voor andere beginnende designers?
Iedereen heeft een eigen stijl, dus laat niemand je zeggen dat je suf bent. Als jij het tof vindt zijn er sowieso nog duizenden mensen die het ook tof vinden. En connect met veel verschillende mensen, maak je cirkel groter ook al zegt elke rapper dat ze kleine cirkels hebben.... Word moe van zulke mensen maarja dat is weer een ander verhaal. Als graphic designer is het belangrijk om geduld te hebben. Push je werk en promoot het! Laat iedereen om je heen jouw werk promoten en als ze dat niet doen, weet je gelijk hoe goed die vriend is. Ey, misschien moet ik psycholoog worden. Er komt veel wijsheid uit me mond hahaha, nah just kidding. Work hard, ball hard, make yourself a boss and keep grindin on your own lane! SKUHSKUH!!

12. Waar kunnen mensen je vinden?
Je kan me vinden in Almere, Amsterdam, door heel Nederland tho. Binnenkort over de hele wereld!
Check mijn website: http://iamjosefransico.wix.com/portfolio. Binnenkort gewoon iamjosefransico.com. You know, moet domein nog officieel kopen, dus als iemand een logo nodig heeft hit me up. Dan kan ik een domein kopen. En verder ben ik op alle social media te vinden onder de naam @iamjosefransico. Dus volg me op Instagram, Facebook, Twitter en mijn depop shop. Ik sell daar trouwens wel gruwelijke dingen. Exclusieve sneakers en kleding. Dus als iemand dezelfde visie heeft als ik neem dan contact met me op, dan kunnen we samen iets doen. Resellen, designen alles is welkom. Alles waar goeie money in zit hahaha! Mijn emailadres is: acid.josefransico@gmail.com. Hebben jullie die ook gelijk! Shoutout naar Black Acid, m'n crew. Shoutout naar FormidableZoe for interviewing me! Shout naar iedereen gewoon man, ik ben lief vandaag!
1 Reacties

Een reactie posten