Up next in our future #7: Ruben Steens

Ruben Steens, beter bekend als YoungRubbi, is goed op weg. 30 juni dropt hij zijn 1e ep wat 'Onsterfelijk Voor Even' wordt genoemd. Na het succes van zijn eerdere mixtape YOUNG zijn de verwachtingen hoog. Vandaag gaan we het hebben over zijn succes tot nu toe en wat hij allemaal nog verwacht.
1. Ongeveer een jaar geleden kwam er een artikel online over je eerste mixtape 'YOUNG'. Hoe is het in afgelopen jaar verder gegaan met je muziek?
Het afgelopen jaar heb ik echt veel nieuwe muziek gemaakt. Er waren zelfs periodes dat ik bijna elke dag drie beats maakte en 1 nummer. Natuurlijk waren er ook wel fases dat ik me veel liet inspireren door dingen die ik mee maakte en muziek van andere, en dat ik me eigen ding een beetje liet gaan. Ik zat het afgelopen jaar in mijn examenjaar en moest ik me main focus op school leggen dus was het extra moeilijk om af en toe de tijd en rust te vinden om muziek te maken. Zelf vind ik dat me muziek enorm veranderd is in het afgelopen jaar. Ik heb veel verschillende dingen uitgeprobeerd en heb met veel genres geëxperimenteerd. Het is tof om mensen altijd weer op het verkeerde been te zetten, zodat ze nooit weten wat ze van je kunnen verwachten en je niet in hokjes te plaatsen valt. Met die gedachte heb ik dit jaar veel muziek gemaakt, gewoon andere dingen gedaan en uit mijn comfort zone gestapt.

2. Hoe denk je dat je zo snel bent gaan groeien?
Mijn eerste mixtape werd eigenlijk, zonder dat ik het had verwacht, erg goed ontvangen. Ineens kreeg ik meer plays op me tracks dan normaal en werd het echt opgepikt door mensen uit mijn omgeving. Dat kwam ook mede doordat ik de nadruk legde op de '0187'. Waar ik woon is het al snel speciaal als je zoiets doet. Mijn broer en ik werden geïnterviewd door allerlei plaatselijke kranten, waardoor mensen gingen beseffen dat echt serieus was. Toen vrij kort daarna zijn we gaan werken aan de eerste videoclip 'Wij Doen Dat'. Het soort van 'succes' wat wij daarmee bereikten hadden we nooit verwacht. De views op die clip stegen in de eerste week met 1000 per dag! Vanaf dat moment werd de aandacht en dus bekendheid ook steeds meer. Ik werd inmiddels steeds vaker herkent als 'YoungRubbi' in mijn buurt. Ik denk dat het uit het niets zo snel is gegaan omdat ik de enigste rapper ben op het eiland Goeree-Overflakkee (waar ik woon), en omdat ik de juiste mensen heb ontmoet die me supporten.

3. Er komt 30 juni een nieuwe EP van je uit genaamd 'Onsterfelijk Voor Even'. Wat heeft je geïnspireerd om die EP te maken?
Eigenlijk allemaal dingen die er zijn gebeurd het afgelopen jaar in mijn leven. Achter 'Onsterfelijk Voor Even' zit een best wel diep en persoonlijk verhaal. 1 van de dingen waar het over gaat is de periode in mijn leven net nadat het uitging met mijn vriendin. Het kwam totaal onverwachts en het brak me echt totaal. Met veel pijn begon ik toen een beetje het nachtleven te ontdekken, eigenlijk opzoek naar het zelfde onsterfelijke gevoel wat je hebt als je enorm verliefd bent. Pas in clubs en op feesten kwam ik er toen achter hoeveel mensen mij en mijn muziek eigenlijk kende. Mensen van mijn leeftijd die me dan vertelde dat ze zoveel respect voor me hadden, dat inspireerde mij enorm en gaf me weer kracht. Uiteindelijk fiets je wel half dronken zelf weer naar huis, sta je de volgende dag weer laat op, en is het gevoel wat je de avond daarvoor in de club had weer weg. Het is allemaal voor even. Niemand is onsterfelijk, het gevoel dat je heel de wereld aan kan is schijn. Dat gevoel zit in de EP. Uiteindelijk sta je weer met beide benen op de grond en besef je dat je relatie helemaal niet zo mooi was als het leek of dat je nog helemaal niet zoveel bereikt hebt met muziek dan je eigenlijk wilt. Tegelijkertijd gaat het ook weer over vriendschap, stiekeme relaties en late night after party's. Dit heeft mij geïnspireerd tot het maken van de EP, voor wie dit allemaal te vaag vindt, kunnen mensen het ook helemaal anders interpreteren en hun eigen verhaal in 'Onsterfelijk Voor Even' herkennen. Dat vind ik ook echt sick!


4. Hoe ben je op het idee gekomen om daarover een EP te maken?
Het eerste liedje wat ik maakte van de EP was het nummer 'Naar Huis Gaan' wat echt de basis legde voor de sound waar ik mee door wilde gaan voor de EP. Het gaat over het einde van een lange nacht, dat ik een dronken meisje naar huis breng achter op mijn fiets. Veel trippy dingen en gekke situaties. Me ex tegen komen in de club terwijl je aan het praten bent met de club eigenaar. Mensen zijn zo anders in de nacht, de sfeer is anders, het dorp is anders, gesprekken zijn anders, het hele leven ziet er dan gewoon anders uit. Ik wist op een gegeven moment gewoon dat ik die hele sfeer zou nemen in mijn EP. Ik denk dat ik het echte idee een keer om 4 uur in de nacht op mijn fiets op weg naar huis in me opgekomen is.

5. Niet iedereen houd van je muziek. Krijg je vaak vervelende reacties? En hoe ga je daarmee om?
Aan het begin vond ik het echt heel moeilijk het aantal haat reacties en mensen die me compleet belachelijk maakte voor het lief te nemen (meestal via Instagram of Youtube). De dislikes en irritante berichtjes maakte me op een gegeven moment echt boos en zelfs wantrouwend naar mensen om mij heen. Ik had soms zelfs het gevoel dat bepaalde vrienden achter me rug om een spelletje met me speelde. Dit speelde allemaal af nadat 'Wij Doen Dat' uitkwam en de volgende clip die me broer en ik maakte was 'Al Die Slangen', oftewel een bericht aan de haters. Achteraf gezien heb ik ook zoiets van ik had me mijn tijd daar helemaal niet aan moeten besteden, maar ja zo zit ik ook wel een beetje in elkaar dat ik even wilde uithalen naar bepaalde mensen. Iemand die kritiek heeft op mijn muziek ben ik nu eigenlijk juist alleen maar benieuwd naar, ik neem dat altijd mee. Ik weet zelf ook dat er nog veel te verbeteren valt. Maar mensen die gewoon roekeloos haten om het haten of mij belachelijk willen maken, kan ik nu eigenlijk alleen maar om lachen. Dan weetje dat het goed gaat toch? Zo is een line uit het nummer 'Voor Even' wat nog moet uitkomen: "En ik ben in de club met heel de gang, met heel de clan, alleen de fam. En elke hater hier is eigenlijk gewoon een jaloerse fan."

6. Wat zijn je plannen na 'Onsterfelijk Voor Even'?
Ik ben sowieso van plan om nog een paar mooie clips te schieten van nummers van 'Onsterfelijk Voor Even'. Ik ben me aan het focussen op het neerzetten van een goede live show en natuurlijk ga ik door met muziek maken en ben ik ook bezig met samenwerkingen met andere jonge producers. Ik heb volgend jaar een tussen jaar, dus dat betekend dat ik geen opleiding ga doen. Ik ben ook van plan om een korte film te maken over de 0187 met eigen geproduceerde muziek erbij. Wat ik ook heel graag wil doen is volgend jaar een reis maken naar Amerika. Ik heb zoveel plannen, shit wordt te lit!


7. Op welk liedje ben je het meest trots van je nieuwe EP en waarom?
Heel moeilijk! Het zijn allemaal nummers waar ik heel hard aan gewerkt heb. Als ik dan moet kiezen dan denk ik het eerste nummer 'Stiekem' omdat het echt iets heel anders is dan wat mensen van me verwachten. Het is een nummer waar in ik helemaal zing, hij luistert lekker en is ook nog heel dansbaar. Proud on that one!

8. Jij en je broer (Locks) zijn beide creatieve jongens. Wat vinden jullie ouders van jullie werk?
Ze hebben ons altijd enorm gesteund in wat we doen en vinden het ook heel erg leuk. Ik heb toevallig gister mijn ouders heel de EP achter elkaar laten horen, en ik merk toch dat ik het dan wel een soort van spannend vindt. Mijn vader is erg muzikaal en weet altijd goede kritiek punten te leveren waar ik echt wat aan heb. Soms is het wel even slikken als er in een nummer voor de vijfde keer 'bitch' gezegd word, maar ze waren echt enorm onder de indruk. Me moeder vroeg me nog wel: "Waren je nachten af en toe echt zo heftig?"

9. Tegenwoordig zijn er veel jonge artiesten hard op weg. Hoe probeer je jezelf daarvan te onderscheiden?
Ik denk dat ik mezelf onderscheid omdat ik me niet vast hou aan 1 genre of aan 1 style. Ik laat me door de meest aparte muziek inspireren en dat verwerk ik dan op mijn eigen manier. Ik denk heel breed en niet perse in de Hip Hop kaders. Wat ik vandaag de dag enorm mis zijn de verhalen die verteld worden in muziek en dat ontbreekt vooral in de nieuwe generatie. Ik denk dat ik altijd nog wel een soort verhaal probeer te vertellen en dan wel in de nieuwe sound. Ik denk dat ook dat mij onderscheid van de andere jonge artiesten.10. Met welke artiest zou je graag nog een keer mee willen opnemen en waarom? 
Wow damn! Ronnie flex is wel echt een held van me waar ik graag een keer iets voor zou willen produceren. Naast dat lijkt het me ook echt enorm sick om samen te werken met KIMONOMANDEM. Zijn vibe voel ik echt enorm. Je hoort in zijn muziek dat hij echt heel muziekaal is, zijn zanglijnen klinken echt heel pakkend. Met wie ik ook heel graag een keer iets zou willen opnemen is Afriki. Ik ben enorm fan van zijn 'Zij Wild EP'. Je moet is de nummers 'Whisky' en '2 Cups' van hem luisteren, die shit gaat veelste dik o men godamn!! Ik denk dat mijn sound erg goed bij hem past. Ik weet alleen niet of hij überhaupt nog muziek maakt. Het laatste wat van hem uitkam is uit 2014. Internationaal? Zou ik heel graag een keer mee willen produceren aan een nummer van Beyonce, Lil Yachty, Lil B of Kendrick.

11. Wat probeer je als solo artiest andere mee te geven?
Doe what the fack je gelukkig maakt en doorbreek de 9 tot 5 mentaliteit van de meeste mensen. Alles is mogelijk. Doe dingen die niet kunnen, en laat niemand je ooit vertellen dat je iets niet kan bereiken. Haal alles eruit. Really emo right now. Hahaha! Ik wil echt later net als Lil B very rare colleges hierover geven op middelbare scholen enzo compleet in roze outfit. Fack alles. Help onzekerheid de wereld uit. 

12. Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst?
Ik ben net geslaagd, word morgen 18 en me EP komt 30 juni uit. Ik heb volgend jaar een heel jaar vrij om te doen en laten wat ik wil. Heel mijn toekomst ligt nog open. Dus ik heb wel is waar geen idee wat het me gaat brengen. Wat ik wel weet is dat ik muziek zal blijven maken tot me laatste adem. Dus jullie gaan nog veel van me horen!Geen opmerkingen